Gepost op 12-02-2019 in

Kreeg jij ook een oproep om de plastic dopjes te verzamelen ? Weet jij ook niet waar je ermee terecht kunt ? De federatiesecretariaten bieden vanaf nu een uitweg voor je dopjes.

Welke dopjes kan je verzamelen ? dopjes van water en frisdranken, maar ook van smeerpasta en choco e.d., ook plastic wijndoppen zijn welkom, als ook afsluitingen van shampoo, tandpasta, spuitbussen, deo, afwasmiddel, olie en azijn, detergenten en plantenvoeding, sportdranken, afsluitingen van sauzen en kruiden. Tenslotte ook dekseltjes van de noveen- en godslampkaarsen.

Waarvoor is dat allemaal goed ? Ze komen niet meer in de afvalstapel terecht en met een hele stapel van deze dopjes kan het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw puppies aankopen en opleiden tot volwassen geleidehonden.

Er doen nogal wat geruchten de ronde over de cijfers. Ze worden vervormd en nemen soms zorgwekkende afmetingen aan. Toch willen we er enkele opsommen. 

Wist je dat …
– Er ongeveer 400 dopjes in 1 kg zitten? Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte (het ene dopje weegt nu eenmaal meer dan het andere), of er nog een “kraagje” aan vast hangt, …

– Er ongeveer 3.400 kg dopjes nodig zijn om een goedgekeurde en geschikte pup aan te schaffen? Buiten het feit dat het hier om een rasdier gaat, worden er ook nog strenge eisen gesteld aan fysieke kenmerken, net als aan bepaalde karaktereigenschappen. Je spreekt dus echt niet over zo maar even een hondje kopen …

– Er ongeveer 77.500 kg dopjes nodig zijn om een opgeleide en afgeleverde blindengeleidehond te kunnen financieren? Hiermee wordt bedoeld dat je wel kan starten met je pup, maar dit dier moet eerst gesocialiseerd en getraind worden in een pleeggezin en moet nadien opgeleid worden in het geleidehondencentrum

Dit alles vraagt een enorme organisatie, zowel qua mensen als infrastructuur.
Misschien is het een absurde vergelijking, maar denk even wat het zou kosten om van een baby een manager te maken, alleen dan op een kortere termijn.

Dat zijn alleen “maar” cijfers, natuurlijk …
Het belangrijkste is nog steeds de solidariteit, een warm hart voor een goed doel dat echt een verschil maakt. Gelukkig begrijpen vele mensen dat blindengeleidehonden prachtdieren zijn die een hele nieuwe wereld openen voor personen met een visuele beperking, en dat dit zeker onze steun verdient. En zeg nu zelf. Welke moeite kost het om de dopjes te verzamelen ?

Kom dus gerust langs in de secretariaten :

In Veltem, Pastorijstraat 1 : elke maandag van 14u tot en met 16.30u
In Meerbeek, Sint-Antoniusstraat 21 : elke maandag van 17u tot en met 19u (vanaf 1 maart van 18u tot en met 20u)
In Nederokkerzeel, Bogaertstraat 1, elke woensdag van 17u tot en met 19u.

Meer informatie : https://www.geleidehond.be/ en http://www.dopjesactie.be/index.php/nl/

 

Share