Gepost op 12-02-2020 in

Wij mensen zijn geboren delers en delen veel meer dan we denken. We delen tranen van geluk, maar ook van tegenslag wanneer het minder goed gaat. Delen is volgens ons hét antwoord op de problemen die ons momenteel uitdagen. Van klimaatverandering over sociale ongelijkheid tot gebrek aan zingeving. Delen gaat over de kern van Broederlijk Delen: we worden veertig dagen lang uitgenodigd tot her-verdelen en te leven vanuit een ethiek van het genoeg.

Broederlijk Delen kiest voor een alternatieve manier van ontwikkeling en voor een nieuwe manier van leven. Voor een andere wereld, waarin iedereen mee is. Ontwikkeling moet meer zijn dan enkel streven naar groeiende welvaart. Toch blijft economische groei als oplossing omiedereen op aarde een waardig leven te bieden, een dominant idee. Terwijl het voor ons duidelijk is dat die obsessie met economische groei meer en meer de draagkracht van onze planeet overstijgt. Welvaart is bovendien ongelijk verdeeld.

We moeten op zoek naar een systeem dat gebaseerd is op herverdeling in plaats van op groei. Daarvoor moeten we een nieuwe definitie geven aan wat een aanvaardbare levensstandaard, een goed leven, is. Basisbehoeften als voldoende voedsel, onderwijs en gezondheid moeten voldaan zijn voor elke mens. Onze partners in het Zuiden zijn hiervoor onze inspiratiebron. Een samenlevingsmodel waarbij de gemeenschap centraal staat, is bij hen meestal veel sterker verankerd.

De koffiestop in De Kouter, het Huis van de Gemeente, op zaterdag 21 maart, 10-12 u. dienden we gezien de omstandigheden de annuleren. 

 

 

 

 

Share