Gepost op 10-01-2024 in , ,

PC Winxel, 13 februari 19u30

De Maria Hemelvaartparochie van Winksele nodigt iedereen van harte uit voor een workshop over het gebruik van bijbelteksten en -citaten in de traditionele katholieke mis.

Geen gewone lezing zijn, maar een interactieve en speelse sessie die je zeker zal verrijken en betrekken.

“Heer, ik ben niet waardig dat gij tot mij komt, maar spreek en ik zal gezond worden.”
Het zijn de woorden uit de mond van de Centurion, die Jezus smeekte zich te ontfermen over zijn trouwe dienaar, die ziek was.

Of “Gezegend Hij die komt in naam des Heren, Hosannah in den hoge”
Dat scandeerde het volk van Jeruzalem toen Jezus op een ezeltje met Pasen Jeruzalem binnen trok, om kort daarna gekruisigd te worden.

Het zijn een paar voorbeelden van gekende, plechtige uitspraken uit de misviering, die we vroeger wekelijks herhaalden en die nu meer en meer in onze gebedsvieringen achterwege blijven. Onze traditionele mis zit zo vol pareltjes van verhalen en citaten uit de bijbel, maar wie kent ze nog ? We gebruiken ze ook minder omdat ze soms “verouderd” klinken, maar onbekend maakt onbemind …

De workshop wordt geleid door Geert Narinx, een jonge en dynamische priester uit Scherpenheuvel die een autoriteit is op het gebied van hedendaagse liturgie.   Hij heeft onlangs bijvoorbeeld de wijdingsplechtigheid van onze nieuwe aartsbischop, Luc Terlinden, voorbereid en het liturgische luik gecoördineerd.  Hij is vormingswerker liturgie voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen en geeft les aan het hoger instituut voor godsdienstwetenschappen in Leuven.  Hij is een enthousiast zanger…   Je zult niet alleen de gelegenheid hebben om te leren van zijn uitgebreide kennis, maar ook actief deel te nemen aan de discussies.

Op een speelse, ludieke manier, neemt hij ons door de verschillende teksten van de eucharistie en laat ons de mooie passages en citaten herontdekken, die achter die bekende formules schuil gaan.   Op die manier krijgen we meer inzicht en misschien ook meer bewondering voor die oude teksten …

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 13 februari en start om 19u30 in het Parochiecentrum in Winksele, Heidestraat 13,en wordt afgerond met een drankje, waar je je discussies met mededeelnemers kunt voortzetten. We hopen dat dit een geweldige gelegenheid zal zijn om verbindingen en gemeenschap op te bouwen.

Deelname is vrij, maar graag inschrijven via mailtje naar deproostmark@gmail.com of telefoon naar 0475 63 02 92.

Share