Laden Activiteiten

« All Events

  • Dit activiteit is voorbij.

Grond onder je voeten

6 maart 2019 om 19:00 - 21:00

 

 

Een ‘kostgrondje’ midden het oerwoud. Zo noemen de inlanders in Suriname een stuk grond die als landbouwgrond bestemd wordt. Het is een ravage. Grote bomen zijn afgezaagd. Wat kan geruimd worden wordt verbrand tot as die mee vruchtbaarheid zal geven aan de grond. Hier zullen dorpelingen twee jaar lang groenten kweken. Niet om op de markt te brengen. Ze zullen familie en dorpelingen voeden. Overschotten worden gedeeld. En zelfs de dieren van het oerwoud delen in de vruchten. Zij wagen zich regelmatig aan de veldvruchten. Hier geen gevaarlijke pesticides voor mens en dier. Tussen de stronken die resten groeien maniok, komkommers, suikerriet, pindanoten, spinazie…. “Niet voor schuren die niet duren, gaaft Gij vruchtbaarheid, maar opdat op aarde in uw goede gaarde niemand honger lijdt.’ Zo zingt een oud kerklied.

Na die twee jaar zullen zij de grond terugschenken aan het oerwoud, laten zij de natuur weer haar gang gaan. Want deze vruchtbare aarde moet verder gedeeld worden.

Aswoensdag

En daar staan wij bij de aanvang van de vasten. We verbranden droge takken tot as en we tekenen ons ermee. Op zoek naar nieuwe vruchtbaarheid in ons leven. In de hoop dat we oude, slechte gewoonten kunnen weg schroeien. Mogen tussen de ravage die een ongebreidelde winsteconomie maakt of ons egoïsme dat soms geen maat kent, nieuwe kansen tot een vruchtbaar mensenbestaan groeien? Tot verbondenheid met deze Schepping en Zijn schepper, tot echte gemeenschap met onze medemens, tot het opnieuw ontdekken van onze diepste menselijkheid.

Daartoe nodigt de vastentijd ons straks weer uit.

Daartoe vieren wij Aswoensdag op woensdag 6 maart:

om 19.00 u in de kerk van Everberg,
om 19.30 u in de kerk van Relst;
om 20.00 u in de kerken van Winksele en Herent.

Guatemala

Mogen de vruchten van deze aarde iedereen voeden zonder dat iemand tekort heeft, zonder dat boeren geen grond hebben om medebewoners te voeden? Ook Broederlijk Delen zal hieraan aandacht schenken. Broederlijk Delen trekt met ons naar Guatemala. Een vruchtbaar land waar grond echter heel ongelijk verdeeld is: 87% van de bevolking bezit slechts 17% van de grond. Voor Guatemalteekse boeren is grond van levensbelang: zonder grond hebben zij geen eten of inkomsten. César en Leonarda laten ons doorheen deze campagne kennismaken met hun strijd voor een rechtvaardige verdeling van de grond. Opdat een nieuwe toekomst mogelijk wordt. En wij steunen hen daar graag bij. Wij versterken met onze megafoon hun schreeuw om gerechtigheid.

De kalender in de hand

Veertig dagen zijn ons weer gegeven. Veertig dagen om grond onder de voeten te vinden, een plek om te kunnen leven, een plaats waar we God kunnen ontmoeten. Laat ons weer leren anders om te gaan met deze aarde, dichtbij en veraf, wat we kunnen leren van mensen, dichtbij en veraf. Veertig dagen om God te vinden dankzij de traditionele godsdienstigheid in Guatemala. Laat je leiden door de vastenkalender. De komende dagen kan je hem aanschaffen bij de vieringen in onze parochiekerken. Vraag ernaar.

Gegevens

Datum:
6 maart 2019
Tijd:
19:00 - 21:00
Activiteit Categorieën:
, , ,