Hoe is de voedselbank gegroeid?
De voedselbank van de Federatie Herent werd in 2006 opgericht door de 6 parochies van de federatie. Pastoor Theo Borgermans stelde vast dat er tussen alle welstellende mensen in de onze federatie ook mensen wonen die echt geen geld hebben om aan hun basisbehoeften te voldoen. De voedselbank wil deze mensen ondersteunen waar het om eten en drinken gaat.
Het laatste was mensen opgeven is vaak hun trots. Ze zullen laten zien dat ze het moeilijk hebben. Ze willen het liefst aan niemand hulp vragen maar … Zo zijn er mensen die in de nasleep van en vechtscheiding volledig gepluimd achterblijven. Of mensen die door ziekte niet meer kunnen gaan werken maar wel erg hoger rekeningen krijgen voor medicatie of verpleging. Alle spaargeld smelt weg en dan……
Sommige mensen hebben zich laten verleiden tot grote leningen door mooie reclames en dan volstaat een kleine tegenslag om volledig aan de grond te zitten. Er zijn ook asielzoekers die tergend lang op een antwoord wachten en intussen geen bestaansmiddelen hebben.
Hoe gaat de voedselbank te werk?
Mensen die komen aankloppen bij de voedselbank zijn in de meeste gevallen gestuurd door het OCMW van Herent. Zij hebben toegang tot de financiële gegevens van de inwoners en kunnen dus beter dan wie ook uitmaken of iemand echt nood heeft aan ondersteuning. Waar het OCMW de wettelijke mogelijkheden heeft, bieden zij zelf die ondersteuning. Sommige mensen vallen echter tussen de mazen van ons voortreffelijk sociaal vangnet. Het OCMW deelt dan aan de voedselbank mee hoe lang ondersteuning gewenst is. Dat gaat over een voedselpakket, aangepast aan de samenstelling van het gezin. Maar maximaal 1 maal per week en altijd voor een beperkte periode. Zo vermijden we dat mensen zich nestelen in de positie van hulpbehoevende.
Mensen die rechtstreeks komen, stuurt de Voedselbank, na een eerste voedselpakket, eerst door naar het OCMW om na te gaan of er echte nood is die bovendien niet door het OCMW zelf kan worden gelenigd. Als dat het geval is, geven wij voeding en drank ter ondersteuning. De voedselbank neemt de verantwoordelijkheid van mensen niet over; mensen moeten zelf wat inspanningen doen.
Hoe wordt de voedselbank ‘gespijzigd’?
De voedselbank krijgt voeding en drank van particulieren, hetzij rechtsreeks, hetzij via acties in scholen, parochies of groeperingen. Elke week mogen we in de Herentse supermarkten voedsel ophalen. Ook de nationale Voedselbanken springen bij.
We krijgen ook geld van privé personen, of buurtfeesten, sterzingende catechesekinderen of nog andere initiatieven. Dat geld wordt gestort op een rekening van de voedselbank en laat de voedselbank toe om te kopen wat er nodig is, en vooral op het moment dat het nodig is.
Op dit moment kan de voedselbank ongeveer 40 gezinnen ondersteunen. dat betekent zo’n 2500 liter melk, honderden potten confituur, 2 ton pasta, 3000 kg conserven.
Praktisch
U kunt uw pakket afgeven op het secretariaat in Veltem, Pastorijstraat 1, elke dinsdag en donderdag van 14 tot 16.30 uur. Is Veltem te ver voor u? Breng uw pakket dan mee naar de zondagsviering in uw parochiekerk, het komt beslist terecht! Zorg er wel voor dat de voedingswaren niet vervallen zijn, want deze kunnen we niet meer verdelen.
Ook financiële steun is welkom op rekening 001-3789585-65 van de vzw Half-Weg, met vermelding “Voedselbank”.
Wil je graag een fiscaal attest? Stort dan op naam van Welzijnsschakels vzw, Huidevettersstraat 165 te 1000 Brussel op rekening nr. BE70 8939 4402 9125 en vermeld als reden 16017.
Met het vermelden van dit getal 16017 ben je er zeker van dat je gift bij vzw Half Weg terechtkomt
Bedankt in naam van de mensen die het met minder moeten doen.